Какво е необходимо за кръщене

   За извършване на Светото Кръщение са необходими задължително няколко аксесоара за кръщене, които имат ритуален характер.

   В деня на кръщенето в храма трябва да носите:

1. Свещи за кръщене  

2. Кърпа за кръщене, хавлия за кръщене

3. Комплекти за църква: Кутийка със сапун, кърпа за свещеника и елей. В списъка на някои храмове с необходимите аксесоари за кръщене присъстват и мед и червено вино.

4. Обувки и дрехи за кръщене

5. Кутийка за коса

6. Кутийка за кръстче

7. Питка и мед

 Освен задължителните аксесоари за кръщене необходими за ритуала, родителите приготвят и такива, с които да направят кръщенето на своето дете уникално. 

1. Подаръчета за гости за кръщене 

2. Кутия за кръщене 

3. Покани за кръщене

4. Украса за кръщене на църква

5. Украса за кръщене на ресторант 

   Украсата на църквата и ресторанта за кръщене създава изискана и стилна атмосфера, в която ще почерпоте за здраве Вашите гости.

Връзките към съответните категории дават най-обща представа за видовете свещи за кръщене, украса за кръщене, подаръчета за гости, кърпи, кутии и комплекти за кръщене. За един по-пълна и детайлна информация посетете раздел Галерия Кръщене.

 

Задължения на кръстника и родителите

 

   При организация на кръщенето един от основните въпроси, който вълнува, както родители, така и кръстници е:

   Кой какви задължения има при организирането и провеждането на Светото Кръщение?

Традицията повелява след избора на дата за кръщенето и храм за провеждане на радостното събитие родителите да известят гостите. Дали ще бъдат изработени покани за кръщене или гостите ще бъдат известени устно е въпрос на личен избор. Записването на дата и час в избрания храм също е задъджение на родителите.

Задължение на кръстниците е да подготвят всичко необходимо за деня на самото кръщене: свещ за кръщене, кърпа (миро), нови дрешки и бельо, както и обувки. Кръстника носи и пита и мед в храма, с които черпи за здраве и благодат след кръщенето, както оставя и комплект за църква. Много често всички дарове на кръстника се събират в специална кутия за кръщене. За провеждане на ритуалния водосвет се носи и китка с босилек и здравец.

Все по-често за допълване на празничната атмосфера се украсява църквата и купела. В повечето случай това е задължение на родителите.

Според традицията след кръщенето родителите на кръщелника следва да почерпят своите гости за здраве и късмет – с кутия бонбони пред храма, в дома си или на ресторант – това е въпрос на избор. Тяхно задължение е и да раздадът подаръци за гости за кръщене за спомен от празника.

 

Подходяща дата за кръщене

Подходяши дни за кръщене 

 

Коя е подходящата дата за кръщенето на Вашето дете? Един все по-актуален въпрос.

В православния канон няма никакви ограничения при избора на дата и ден за кръщене. Кога се прави кръщене? Всеки един ден е напълно подходящ за провеждане на ритуала – трябва да се съобразите единствено с Вашите желания... В следващите редове ще обърнем внимание на някои особености установени с времето, които може да Ви бъдат полезни при избора на дата за кръщене.

Факторът, който оказва най-силно влияние при избора на дата за кръщене безспорно е времето – всички искат топъл слънчев ден... и така лятото се превръща в най-често избирания сезон за кръщене. Това разбира се не е сигурна застраховка срещу дъжд, но ако планирате адекватно празника дори и да вали няма да бъде проблем.

   Кръщенето през лятото. През летния период единствения проблем, с който бихте могли да се сблъскате са планираните отпуски на близките Ви, което ще направи невъзможно присъствието им на празника. Това бихте могли да го избегнете, ако достатъчно рано планирате кръщенето и ги известите за това, за да може да си планират адекватно ваканцията си, така че да може да уважат и празника Ви. Все пак ако искате да избегнете риска от ранно планирана лятна ваканция удачен избор са месеците април и май, както и септември и началото на октомври.

   Кръщенето през зимата. Ако все пак изберете зимен празник за дата на кръщене със сигурност не бива да се притеснявате, че ще къпят детето в църквата – няма дете разболяло се от кръщенето си, а и когато предстои кръщене винаги затоплят залата в храма. Зимното кръщене е уникално и запомнящо се, а цветната украса на църквата и ресторанта, както и подходящата украса на свеща за кръщене още по силно контрастират на бялата снежна покривка.

   Къщенето през почивните дни. Предпочитаните дни от седмицата са събота и неделя. Като от гледна точка удобството на гостите съботата е по-практичния избор, но от друга страна църквата приема неделя, като ден за радостни обреди и по тази причина много родители се спират именно на неделния ден. Тъй като кръщенето най-често е обедно събитие неделя е много удачен вариант.

   Кръщенето и рождения ден. Много родители организират кръщенето заедно с първия рожден ден на детенцето. Така двата празника се сливат в един прекрасен повод да съберете близки и приятели.

   Кръщенето по време на голям църковен празник. Избора на дата за кръщене съобразена с именния ден на детето има няколко особености. Ако става въпрос за голям църковен празник, като Цветница, Великден, Голяма Богородица, Гергьовден, Иванов ден... то рискувате Вашия празник да се превърне в обществено събитие. Кръщенета се правят едно след друго и се губи момента на единение с Бог. Ако деня не е от горните църковни празници, то той рядко се пада събота или неделя, което затруднява присъствието на Вашите гости.

Галерия Кръщене