Светото тайнство кръщение

 

   Кръщенето е първото тайнство, което приобщава човек към християнството.

   Кръщението се извършва от свещеник като кръщаемият се потопява три пъти в купела със свещена вода в името на Отца, Сина и Св.Дух. Кръстеното дете се очиства от греха на родителите си, а ако е възрастен - от първородният грях и от греховете, натрупани до кръщенето.

   Преди потапянето във водата свещеникът миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите и ръцете му с осветен елей. Така се освещават ума, чувствата и волята му.

   Кърпата, с която по време на кръщенето се поема кръщелника, символизира полученото вече опрощение на греховете. Кръстът, който свещеникът полага върху кръстеното дете показва, че то трябва да приема всички изпитания с търпение към Христос. Трикратното обикаляне около купела изразява радостта от съединението с вярата. Отрязването на косите на новопокръстеното дете означава, че то става раб Божи. Запалените свещи за кръщене, които всички присъстващи държат, са символ на божието просвещение.

   Кръщене се извършва само веднъж и затова е неповторимо като раждането на човека.

   Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен баща на кръстеното дете. Заедно с родителите той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Желаещите да бъдат кръстници трябва да са кръстени.

Какво е необходимо за кръщене?

Разнообразие от свещи за кръщене, украса, кърпи, подаръци за гости и аксесоари може да намерите, като посетите линка към останалата част от сайта. 

 

Кръщене през зимата – предизвикателството на един различен празник.

 

   Зимата е изпълнена с едни от най-популярните и обичани празници и неминуемо честваме и много именни дни. Именно това дава повод на някой родители да обмислят организирането на кръщене през зимата. Основното притеснение при повечето хора е студеното време и най-вече как детето ще го съблекат и изкъпят в църквата на този студ. В църквата през зимата винаги затоплят залата за кръщене, а и няма дете, което да се е разболяло от своето кръщене, което го приобщава към християнството. По отношение на времето може да не се тревожите особено, ако вали сняг още по-добре ще бъде истинска зимна приказка. Има само няколко детайла, които следва да предвидите.

   При планирането на кръщенето на Вашето дете заложете повече време за придвижване от църквата до ресторанта.

   В украсата на Вашето кръщене бихте могли да изберете и по-наситени цветове – червенобордо и златно при момиченцата; тъмно синьо, наситено зелено или сребро за момченцата. За украса на ресторанта може да заложите на кристални висулки, стъклени елементи, бели пухчета, гостите Ви със сигурност няма да забравят зимното кръщене, феерия от цветове и елементи.

   Добре е да предвидите време за фото сесия на открито особено ако има сняг, но е хубаво да имате и резервен вариант с място за снимки и на закрито, ако времето не позволява друго. Ако ресторанта разполага с хубаво предверие бихте могли да направите снимките там или в самата църква след кръщенето. Обсъдете предварително алтернативите с фотографа.

   По студеното време Ви дава много по-богати възможности при изготвянето на меню в ресторанта, както по отношение на храната, така и при напитките. Спокойно може да включите червени меса – свинско и телешко, задължително предвидете месни плата за след ястие, както и добавете червено вино към напитките. Шоколадовите десерти са предпочитаната класика.

   За да сте напълно спокойни, че на Вашето дете няма да му е студено по време на празника кръщене имайте готовност с официална жилетка например – тя чудесно би допълнила тоалета на кръстниците ако е необходимо разбира се.

   С малко подготовка може да създадете кръщене зимна приказка и да я споделите с гостите си за един красив спомен.

 

Организиране на кръщене